Kasko Genel Şartları

Kasko genel şartları araçlarda belli sebeplerle meydana gelen zararların karşılanmasını veya azaltılmasını sağlamak amacıyla oluşturulmuş kurallar bütünüdür. Kasko sigortaları genel anlamda bakıldığında aracın çalınma, yanma, çarpma veya başkası tarafından çarpılması gibi durumlarda oluşabilecek zararları tazmin etmek üzere yapılmaktadır. Bunların dışında kalan risklerle ilgili ek teminatlar verilerek daha geniş güvence sağlama imkânı da bulunmaktadır. Bu amaca yönelik olarak düzenlenen kasko sigorta sözleşmeleri yıllık olarak yapılmakta, sigorta bedeli defaten veya aylık taksitler halinde ödenebilmektedir.
Kasko genel şartları düzenlenen kanunlar çerçevesinde işlerlik kazanırken, içeriğinde hasar ve tazminat ödeme şartları, sigortanın kapsamı ve kapsam dışı tutulan tüm konular ayrıntılı olarak değerlendirilmektedir. Farklı sebeplerden oluşabilecek hasarları tazmin edebilmeye yönelik düzenleme yapılırken
- Dar kasko
- Genişletilmiş kasko
- Tam kasko
Şeklinde gruplamalar yapılarak hasarın oluş biçimi ve teminatın hangi şartlarda geçerli sayılacağı belirlenmiştir. Dar kasko aracın çalınması, çarpılması, başka bir araç veya cisme çarpması, devrilmesi, ikinci, üçüncü şahısların bilerek veya bilmeyerek verdiği zararların bir bölümünü karşılamaktadır.
Kasko genel şartları düzenlenirken oluşabilecek risklerin bazılarını ek sözleşme ile teminat altına alarak gideren yöntem ise genişletilmiş kasko olarak değerlendirilmektedir. Tam kasko ise tüm teminat gruplarının kapsamına giren riskleri ve genel şartlarda ek sözleşme ile oluşturulmuş zarar tazminlerini kapsamaktadır. Sonradan araçların standart donanımlarına eklenmiş bulunan aksesuarlar ile araçta yer alan ses, iletişim ve görüntülü cihazlar, poliçede belirtilmiş olmak şartıyla sigorta kapsamına alınmaktadır. Oluşabilecek zararlarda sigorta kapsamı içerisinde değerlendirmeye tabi tutulmakta ve değeri nispetinde tazmin edilmektedir.
Kasko genel şartları oluşturulurken bazı özel durumlarda oluşabilecek zararlar ek sözleşmeler ile teminat kapsamına dahil edilebilmektedir. Kolluk kuvvetlerinin müdahale etmek durumunda kaldığı kargaşa, halk hareketleri, yağma gibi hallerde oluşabilecek zararlar, ülke sınırları dışında oluşabilecek hasarlar, fırtına, dolu, deprem vb. gibi doğa olayları ve felaketlerde oluşan zararlar bunlardan bazılarıdır. Bunların yanında savaş, düşman istilası, sürücü belgesine sahip olmayan kişilerin kullanımı sırasında oluşan hasarlar, alkol ve uyuşturucu etkisindeyken yapılan kazalar ve yönetmeliklerle belirlenmiş bazı zararlar teminat dışı tutulmaktadır.
#kaskogenelşartları #kasko #dlgsigorta #sigortahizmetleri #sakaryasigorta